Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

Vándorfóka

A fókablog részben a tengerentúlra költözik, és Coloradoban folytatja nyughatatlan, aktív életvitelét, ami sokak szerint tök beteges. Szerintem meg csipkebokorvessző.

Leltár

Képek és térképek


Denveri dolgok nagyobb térképen való megjelenítése
foka.blog.hu on Facebook

Friss topikok

Worldwide

Mászónapló: Eldorado Canyon

2011.11.16. 23:32 viktor.agoston

Boulder tőszomszédságában található az Eldorado Canyon, a világ egyik legjobb mászóhelye. Legalábbis a helyiek így tartják, úgy gondoltuk egy próbát legalább megér.

Alig egy órányi kocsikázásra Denvertől a Sziklás-hegység lábába ékelődik a szűk völgy; két oldalán 150-200 méter magas, főként a napfényben vörös-barna színben játszó homokkőtornyok hajolnak felénk.

Ők még nem másztakÉvszázadokon kersztül az Ute/Utah indián törzsek lakták a maró északi szelektől védett völgyet, ahol a csípős teleket is viszonylag kellemesen lehetett eltölteni.

Aztán jött a nyugati civilizáció a spanyolok, majd a többi telepes, a tüzes víz, meg úgy egyáltalán elég sok, az őslakosok számára kevésbé kedvező körülmény, amely hercehurca végén az indiánok biztonságosan körülkerített rezervátumokban találták magukat.

Az itt élő törzsek is a többihez hasonló módon találkoztak az európai telepesekkel: a kompetíció, komfrontáció és kiteleptés rendkívül hatékony szentháromságának képében.

De ugorjunk egy kiadósat (kevesebbet mint száz évet) az időben, és rézbőrű barátaink helyett már a sziklák vertikalitásában kihívást keresők lepik el a völgyet.

A 60-as években -némi képzavarral élve- kapott szárnyra a mászóélet a völgyben. A repedésekkel szabdalt, vízoldásoktól kimart, érdes-tapadós felszínű szikla több kötélhosszas utakat rejt.eldo1.jpg

Andrew első trad mászása
 

A mászás stílusa trad (traditional), vagyis, a hazai szóhasználattal élve (mondhatnám úgyis, hogy magyarul), clean. Azaz a falakban maximum a standok (legtöbb helyen az sincs) vannak nittelve, de tekintve, hogy ezeket nem a nemzeti park telepítette, leginkább senki sem vállal felelősséget a biztonságos használatuk tekintetében. Vannak helyenként pszichés támogatást jelentő szögek ugyan, de például a Tragger (5.10c), vagy a The Naked Edge (5.11) szögei pár méteres esésnél többet megtartani csak az előlmászó őrangyalával való szoros kapcsolata esetén képesek...

eldo2.jpg

A klasszikus utak jelentős részét a 60-as években Layton Kor, Pat Amnet és Larry Dalke mászta meg, aztán a 70-es években Steve Wunsch, Roger Briggs, Jim Erickson és Duncan Ferguson támadott meg újabb nyomvonalakat.

A mászás a kanyonban igényel némi gyakorlatot és szellemi/technikai felkészültséget. Vékonyodó repedések, finom mozgást igénylő táblák és korántsem nyilvánvaló traverzek ékesítik az utakat és teszik őket elsőosztályú kihívássá.

A trad mászás szerelmesei 5.13-5.14 (IX-X+) nehézségű utat is találnak itt. Bizonyára kimerítően egyedi élmény lehet egy tízesben ékelgetni....eldo4.jpg

 eldo3.jpg


 

 

 A Wind Tower jó bemelegítés, itt vannak a legszebb kezdő és a legrosszabbul biztosítható haladó utak.

 

 

Ereszkedünk

 

Egy jó kis run-out a végére, amiből aztán egy kellemes visszamászás kerekedett. Az utolsó friendem érzésre fényévnyi távolságban lötyög a repedésben.

rosy cruxifixion 510a.jpg

Előbb-utóbb ezt is megmásszuk (Rosy Crucifixion, 5.10a)


Szólj hozzá!

Címkék: eldorado canyon

A bejegyzés trackback címe:

https://vandorfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr353383802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.