Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

Vándorfóka

A fókablog részben a tengerentúlra költözik, és Coloradoban folytatja nyughatatlan, aktív életvitelét, ami sokak szerint tök beteges. Szerintem meg csipkebokorvessző.

Leltár

Képek és térképek


Denveri dolgok nagyobb térképen való megjelenítése
foka.blog.hu on Facebook

Friss topikok

Worldwide

Útikalauz stopposoknak 1: Hogyan vegyünk autót?

2011.10.18. 06:33 viktor.agoston

 Az amerókai létezés, az amerókai álom nagyszerűsége, de még a helyi ágyneműhuzat-választék közepesen felületes áttekintése sem képzelhető el a közlekedésben szinte teljes kizárólagosságot élvező automobil birtoklása és hajtása nélkül.

Denverben, de gyanítom nagyon sok más amerikai nagyvárosban is, autópályák tömkelege szeli keresztül-kasul a városokat. Az autópályákon teherautónyi truck/SUV kombinációkban 55-60 mérfölddel (kb. 100 km/h), fegyelmezett, 2x4 sávos sorokban közlekedik mindenki.

És azt hogy milyen logika alapján számozzák és nevezik el útjaikat ebben a posztban nem is említem, olvassátok el a második részt inkább nemsokára.

De térjünk csak vissza az autózás szent és elidegeníthetelen varázsára irányuló törekvéseink manifesztációjának obligát szcenáriójára!

1. A megfelelő autó megtalálása

Az ebayt sok átverés környékezi az autókereskedelem terén, errefele inkább a http://denver.craigslist.org/ -t ajánlják. Igénytelen, de jól használható, az adott nagyobb város nevét írva az első szakaszba, megkapod a helyi craigslistet.

2. Dealer vagy tulaj?

Nehéz kérdés, a dealer biztos átver, a tulaj meg leginkább. Az más kérdés, hogy Dr. House szerint meg minden beteg hazudik. A dealer árai magasabbak, viszont pár dologban többet is adnak. A tulajnál két dologra érdemes figyelni: emission test és title. Azaz van-e érvényes kvázi zöldkártya és ha nincs vajh miért, illetve a kvázi forgalmi, amin azért érdemes megnézni, hogy aki eladja és akinek a neve rajta van, megegyezik-e. Ha nem, bizonyos eséllyel lopott autót veszünk. Ami viszonylag drága, ellenben igen kellemetlen szórakozási forma.

3. A megvétel esetében, amit kapni kell

4. Emission test

Tekintve, hogy nekem ien nem volt, a legközelebbi állomást kinéztem, ahol 25 dollárért kb 40 perc alatt ez el is készül

 Fuss Forrest, fuss

5. DMV, azaz mptor vehichle division, (http://www.dmv.org/)

  • biztosításkötés (http://www.progressive.com/)
  • a lakhely (ha nincs ien, akkor az átmeneti) szerint hivatalt kell felkeresni
  • reggel nyitásra menni (különben 4-5 (!) órát kell várakozni, én 11:00-re mentem)
  • az adókat egy évre előre a helysznen kell fizetni (200-300 USD, helytől, autótól és az uralkodó széliránytól függően
  • title
  • útlevél, vagy amerikai jogsi

Balkán a tengerentúlon: 3 órás várakozás, kevés ülőhely, wc nincs, sosevót.

És a napnyi álldogálás és pénzköltés minden vad álmot felülmúló eredménye

 A vad

1 komment

Címkék: subaru autovasarlas

A bejegyzés trackback címe:

https://vandorfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr173310914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.