Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

Vándorfóka

A fókablog részben a tengerentúlra költözik, és Coloradoban folytatja nyughatatlan, aktív életvitelét, ami sokak szerint tök beteges. Szerintem meg csipkebokorvessző.

Leltár

Képek és térképek


Denveri dolgok nagyobb térképen való megjelenítése
foka.blog.hu on Facebook

Friss topikok

Worldwide

Hidden Valley, az elfelejtett síparadicsom

2012.01.05. 01:56 viktor.agoston

 1955-ben nyitotta, majd 1991-ben bezárta végleg kapuit Hidden Valley. Azóta a backcountry paradicsoma lett. 

A Rocky Mountain National Park területén található völgyet azonban a helyiek már jóval a síközpont megnyitása előtt is birtokukba vették. Ez volt a coloradoi backcountry hőskorszaka. A következő évtizedekben tombolt a síélet, majd 1976-ban a Nemzeti Park megvásárolta a területet és elkezdte a táj fokozatos rekonstrukcióját. Ennek keretében 1977-ben eltávolítótták a kétüléses liftet, de a központ még 1991-ig működött.

A síliftek végleges eltávolítását követően a terület feletti irányítást teljes mértékben átvette a zabolázhatatlan szikláshegységi növényzet, és a revegetáció kezdete óta eltelt 20 év bizony alaposan átformálta a hajdani sípályák lejtőit.

Zegzugos, burjánzó fenyvesek és törpefenyvesek népesítik be a hegyoldalt, amelynek legalább két pozitív vonzata is van a backcountry szerelmeseinek szempontjából: egyrészt az erdő rendkívűl hatékonyan fogja meg az uralkodó nyugati szelek által hordozott havat, így igen mély, viszont rendkívül laza hószerkezet jön létre az erdősáv tetejéig (ami itt ugyebár kb. 3300 méterig terjed), másrészt kiváló akadálypályát jelent, ahol a lecsúszáskor viselendő sisak használata több mint ajánlott.

 A coloradoi hó egyébként egészen különleges, de erről a következő posztban mesélek többet...


 Nem félnek

 Felségjelzés, alföldi gyerekek menni backcountry
Powder


Száguldás, porseszerelem

Szólj hozzá!

Címkék: snow hidden valley rocky mountain national park

A bejegyzés trackback címe:

https://vandorfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr543520732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.